Kamerun

VB 2014

Állandó oldalak

A brazil oroszlánok (folyamatosan frissül)

Kapusok:

Charles Itandje

 

Védők:

Benoit Assou-Ekotto

 

Csatárok:

Maxim Choupo-Moting

 

Leírás

Szurkolj a helyi focicsapatnak. Ja, nem vagyunk kint a vébén? Akkor szurkolj Kamerunnak!

Fifa hírek rólunk

Friss topikok

  • gergo a kolyokkutya: Hetvegen megvettem az aktualis albumot! Kamerunbol mar van vagy het jatekos! :) (2014.05.13. 21:07) Maxim Choupo-Moting
  • gergo a kolyokkutya: MILLA! (2014.05.13. 21:05) Kőkorszak - Kamerun 1981
  • gergo a kolyokkutya: ez az uj meno? es a zolika ezt tudja, vagy csak a ballagasi penzt szamolta? :) nekem 94 vb volt a... (2014.05.13. 21:04) Miért éppen Kamerun?

Ebben a bejegyzésben tudod megszerezni az alapműveltséget: Ekeke és Kunde neve is előbukkan

2014.03.28. - Hálószaggató_Góliát Szólj hozzá!

Ezt írja rólunk a wikipédia:

 

A kameruni labdarúgó-válogatott, vagy becenevükön a Szelídíthetetlen oroszlánok, Kamerun nemzeti csapata, melyet a Kameruni Labdarúgó-szövetség (franciául: Fédération Camerounaise de Football) irányít. Négy alkalommal hódították el az afrikai nemzetek kupáját, illetve 1990-ben első afrikai nemzetként jutottak a negyeddöntőig a labdarúgó-világbajnokságon, ahol csak hosszabbításban szenvedtek vereséget Anglia ellenében.

Kamerun fiatal labdarúgói olimpiai aranyérmet szereztek a 2000-es nyári ötkarikás játékokon.

Kamerun első hivatalos mérkőzésére 1960-ban került sor Szomália ellen, melyen 9-2 arányban győzött. A világbajnokságok történetében először 1982-ben képviseltették magukat, amikor 16 csapatról 24-re emelték a világbajnoki résztvevők létszámát. Egy csoportba kerültek a sorsolás után a későbbi győztes olasz válogatottal, Lengyelországgal és Peruval. A nyitó mérkőzésükön óriási meglepetésre 1-1-es döntetlent játszottak Olaszországgal. Ehhez az eredményhez jött még két 0-0-s végeredmény, ami azt jelentette, hogy Kamerun 3 ponttal veretlenül végzett a csoportban, ami viszont nem volt elég a továbbjutáshoz. A következő 1986-os mexikói labdarúgó-világbajnokságra nem sikerült kijutniuk, mivel már a selejtezők első körében kiestek. Az 1990-es labdarúgó-világbajnokságra kissé meglepetésre Nigéria és Tunézia legyőzése által szereztek jogot a selejtezők rájátszásában. A tornán a B jelű kvartettbe kaptak besorolást Argentína, Románia és a Szovjetunió társaságában. A korábban már megtapasztalt kameruni csoda ekkor sem maradt el, ugyanis ezúttal a címvédő Argentínát sikerült legyőzni 1-0-ra a világbajnokság nyitómérkőzésén. A következő csoportmérkőzésen sikerült Romániát is 2-1-re megverni, így két mérkőzés után 4 ponttal álltak. Az utolsó mérkőzésen sima 4-0-s vereséget szenvedtek a Szovjetuniótól, de ennek ellenére továbbjutottak a nyolcaddöntőbe. A legjobb 16 között Kolumbia volt az ellenfél, ahol Roger Milla hosszabbításban szerzett két góljával győztek. A negyeddöntőben Angliával néztek szembe. A 25. percben David Platt révén az angolok megszerezték a vezetést. A második félidőben Kunde 11-esével és Ekeke góljával 4 perc alatt fordítottak az afrikaiak. Az előny egészen a 83. percig tartott, amikor is Gary Lineker egyenlíteni tudott még a rendes játékidőben, a hosszabbítás 105. percében pedig a győztes találatot is sikerült megszereznie 11-esből. Kamerun kiesett, de aligha bánkódtak, mivel a válogatott nagyszerű teljesítményt okozva a világbajnokságon első afrikai csapatként eljutott a legjobb 8 közé. Az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon már 3 csapat képviselhette Afrikát. Kamerun mellett Nigéria és Marokkó vett részt a tornán. csak úgy, mint 4 éve ismét a B csoportba kaptak besorolást Brazíliával Oroszországgal és Svédországgal. A svédek elleni 2-2-es döntetlen után két vereség következett Brazíliától 3-0-ra, míg az oroszok ellen 6-1-re kaptak ki. Az 1998-as világbajnokságon felemelték a mezőny létszámát 24-ről 32-re, ami által már 5 nemzet szerepelhetett a fekete kontinensről. Ismét a már jól megszokott B jelű négyes tagja lett Kamerun. A világbajnoki szereplést Ausztria ellen kezdték. A mérkőzés 1-1-es döntetlennel zárult. Olaszországtól sima 3-0-s vereség, míg az utolsó mindent eldöntő meccsen csak 1-1-re voltak képesek a Chile ellen, ami után kiestek.

A 2002-es koreai-japán közös rendezésű világbajnokságra első helyen végezve a csoportban jutottak ki Angolát, Zambiát és Togót megelőzve. A világbajnokság előtt a Puma sportszergyártó cég egy olyan mezt fejlesztett ki a válogatott számára, aminek nem volt ujja. Ezt viselték a 2002-es Afrikai Nemzetek Kupáján. A FIFA nem engedélyezte a mez vébén való viselését ebben az állapotában, ezért fekete ujjakat kellett felvarrniuk a mezekre. Ezúttal az E csoportba sorsolták őket. Első össze csapásukon Írország ellen 1-1-re végeztek. Szaúd-Arábiát sikerült 1-0-ra megverniük, míg az utolsó mérkőzésen Németországtól 2-0-ra kikaptak és nem jutottak tovább.

A 2006-os VB-re Kamerun Elefántcsontparttal, Egyiptommal, Líbiával, Szudánnal és Beninnel selejtezett a 3-as csoportban. Vezették a selejtező csoportot egészen az utolsó mérkőzésig 2005. október 8-ig. Ezen a napon Egyiptommal 1-1-es döntetlent játszottak, míg a csoport másik meccsén Elefántcsontpart 3-1-re legyőzte Szudánt így ők utazhattak a világbajnokságra.

Címkék: wikipédia kamerun

A bejegyzés trackback címe:

https://kamerun.blog.hu/api/trackback/id/tr625883234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása